Miksi kasviväri ei tarttunut?

Miksi värjäys epäonnistui? Miksi väri ei tarttunutkaan hiukseen kunnolla? Jatka lukemista, kerron sinulle miksi. Syyt voivat olla erikoisiakin.


Teit mielestäsi kaiken juuri pakkauksen ohjeiden mukaisesti ja silti lopputulos oli pannukakku? Valitettavasti sellaista käy välillä. Ei kannata masentua. Tiedän, että värjäykseen uhrattu aika ja raha harmittavat, kuten kuvan jalkapalloilijaa. Siinä meni varmasti rankkari ohi… Ja se ottaa päähän.

Hiusten värjäykseen menee kuitenkin aina rahan lisäksi aikaa ja se tuntuu harmittavan ihmisiä eniten. Jotta tilanteen saa korjattua, pitää taas viettää aikaa kylppärissä tuhertaen. 


Ymmärrän turhautumisen.

Värjäyksen epäonnistumiseen voi olla monia syitä. Osa tuntuu jopa epäuskottavilta.


Tässä muutamia mahdollisia syitä värin epäonnistumiseen:

Yleisin syy epäonnistuneeseen värjäykseen on se, että hiuksen pinnassa on jotakin aineita, jotka estävät värin tarttumisen. Hiusta ei siis ole puhdistettu tarpeeksi hyvin ennen värjäystä. Tästä ei voi mielestäni puhua liikaa. 


Värjäyksen esityöt vievät niin vähän aikaa, että niitä ei kannata hyötyihin nähden skipata.


Hoito- ja muotoilutuotteista voi jäädä hiukseen aineita, jotka estävät värin tarttumisen. Koska kasvivärin tarttumismekaniikka on erilainen, kuin hapetevärillä, on tärkeää, että nämä aineet poistetaan ennen värjäystä.

Lue lisää edellisestä blogipostauksesta täältä. Tärkeä hiuksen puhdistus

Värimassa on mahdollista ”polttaa”. Tällä tarkoitan sitä, että värijauheen joukkoon laitetaan liian kuumaa vettä. Suoraan vedenkeittimestä otettu, lähes 100 asteinen vesi tuhoaa massan. Se ei vain enää toimi. Älä siis ota vettä heti keittämisen jälkeen vaan anna sen jäähtyä reilusti.


Muistatko kemian tunnit ja pH:n mittaamisen? 


No ei varsinaisesti tarvitsekaan, mutta pH:n merkitys on hyvä tiedostaa.

Hiuksen ja hiuspohjan pH vaikuttaa värjäytymiseen. Esimerkiksi henna saattaa jäädä tarttumatta, jos pohja on liian emäksinen. Hius on normaalisti happaman puolella ja siksi henna tarttuu siihen hyvin. Happamuus buustaa hennaa. Indigo taas pitää emäksisemmästä pohjasta ja sekoituksena hennan kanssa siinä on omat haasteensa. Jos hiuspohjan pH on liian emäksinen, on ihossa yleensä jonkinlaista ärsytystä. Ei nyt mennä siihen liian syvälle, mutta on hyvä tiedostaa, että pH vaikuttaa.


Hormonitoiminta


Jopa hormonit vaikuttavat värjäykseen. Monilla naisilla ovulaatio on vaihe, jolloin kasviväri ei välttämättä tartu optimaalisesti. Kuulostaa oudolta, tiedän. Mutta koska hormonit vaikuttavat hiuksiin vahvasti esimerkiksi raskausaikana ei tämä toisaalta yllätä. Olen huomannut tämän liiketyössä sekä ihan itsenikin kohdalla. En pysty tarkasti kertomaan mikä tämän muutoksen aiheuttaa. Onko se pH:n muutos vai mitä hiuksessa tapahtuu? Mutta sen tiedän, että tätä oikeasti tapahtuu.


Metallit


Metallit voivat estää värin tarttumisen myös. Tällöin suosittelen poistamaan ne ennen värjäystä askorbiinihapolla tai merilevällä. Merilevä on ehdottomasti se hellävaraisempi versio.


Älä huolestu! Ei tämä ole ydinfysiikkaa!


Vaikka tässä postauksessa on mainittu monta asiaa, joka voi johtaa värin epäonnistumiseen, se ei tarkoita, että kasvivärjäys olisi kotona jokin totaalinen mahdottomuus. Päinvastoin! Kun tietää mitä tekee hiukselle ennen värjäystä, mahdollistaa värin optimaalisen tarttuvuuden ja intensiivisen värin. Kaikki näistä ongelmista on mahdollista taklata, jolloin värjäys onnistuu.


Lataa täältä ILMAINEN opas kasvivärin tehostamiseen kotona. Kun huomioit nämä asiat, värjäystuloksesi paranee varmasti.