Valon vaikutus hiusvärin sävyyn

Valon aallonpituus vaikuttaa näköhavaintoomme väristä. Värin näkyminen on siis puhdasta fysiikkaa.

Oletko koskaan ihmetellyt, miksi hiusvärisi sävy vaihtelee? Näyttääkö väri erilaiselta ulkona tai kylpyhuoneen peilin edessä? Et ole nähnyt väärin. Syy ilmiöön on valossa. Tai tarkemmin valon aallonpituudessa. 

Värin näkyminen on puhdasta fysiikkaa ja se määrittää värihavaintomme. Valon erilainen aallonpituus saa värin näyttämään erilaiselta. Myös pinta, johon valo heijastuu vaikuttaa. Jokin pinta imee valon ja joku heijastaa sitä enemmän. Hiustenvärjäyksessä tämä pinta on tietysti hiuksen pinta. Hiuksen pinnan rakenne ja muoto vaikuttaa värihavaintoomme. 

YKsinkertaistetaan hieman. Kylpyhuoneessa on monesti melko kylmän sävyinen valo. Se perinteinen loisteputkivalo on melko raaka. Tämä "hävittää" monesti väriä hiuksista. Hiuksesi saattavat siis näyttää esimerkiksi vähemmän punaisilta. (Tämä muuten pätee myös meikkiin. Voi näyttää, että väriä ei ole paljon, mutta luonnonvalossa totuus paljastuu.)

Kun siirryt tilaan, jossa valo on lämpöisempi, näyttää hiusvärisi myös lämpimämmältä eli punaisuus tai kultainen vivahde näkyy paremmin. Luonnonvalossa sama ilmiö todentuu, kun auringonvalo osuu hiuksiisi. PIlvipoutaisella kelillä väri näkyy kyllä vivahteikkaana, mutta kun aurinko pilkistää pilvien raosta ja osuu hiuksiin, lämpimät pigmentit pääsevät oikeuksiinsa. Olet varmaan kuullut monen sanovan, että auringossa hiukset hohtavat hieman kuparisina, vaikka ne olisi värjätty ruskeiksi. Tämä johtuu valon erilaisesta aallonpituudesta.

Tästä valon ominaisuudesta johtuen hiustesi väri voi vaikuttaa erilaiselta nyt marraskuun harmaissa keleissä. Se ei tarkoita, että värisi olisi muuttunut. Valo on muuttunut. Siksi kannattaakin lisätä ripaus lämpöä väriin pimeinä kuukausina. Se tuo väriä myös kasvoillesi.