Onko hiusten kasvivärjäys sottaista ja hankalaa puuhaa?

Kuulen usein, että hiusten kasvivärjäys on sotkuista ja hankalaa eikä siihen oikein viitsisi edes ryhtyä, koska siihen menee niin kauan aikaa. Väärin.

"Siivosin kylppäriä yhtä kauan kuin värjäsin hiuksia", "Väriä oli joka paikassa!" Näitä kommentteja kuulee välillä hiusten kasvivärjäyksestä. Kasviväri voi olla hankalasti hallittava, jos ei oikein tiedä mitä tekee. Kaiken uuden oppiminen on myös alkuun hankalaa, mutta yleensä se kyllä sitten lopulta palkitsee!


Värjään itse omat, alaselkään ulottuvat pitkät hiukseni useimmiten itse ja nimenomaan kotona. Aikaa tähän kuluu nykyään noin 1,5 tuntia. Alkuun piti tietenkin keksiä sopivat tekniikat ja välineet, jotta homma onnistuu. Tässä postauksessa käydään muutama vinkki läpi.


Värimassan hallittavuuteen ja sitä kautta sotkuisuuteen voidaan vaikuttaa värimassan paksuudella. Jos värimassa sekoitetaan liian juoksevaksi, se tulee varmasti valumaan ja silloin sitä sotkua syntyy. Liian löysä massa ei myöskään värjää halutulla tavalla. Kun hiukseen jää vain pieni määrä väriä sen valuessa pois, lopputuloksesta tulee yleensä punertavampi kuin halutaan. Tämä johtuu siitä, että henna tarttuu kasviväriseoksesta helpommin kuin muut aineet. Kannattaa siis sekoittaa massa, joka muistuttaa koostumukseltaan enemmän turkkilaista tai kreikkalaista jugurttia tai vaikkapa puuroa. Huomioi kuitenkin, että massan tulee olla levitettävää! Jos se tippuu murusina pois hiuksista, se on liian kuivaa ja paksua, eikä täten värjää.


Siisteyteen vaikuttaa myös hiusvärin paketointi vaikutusaikaa varten. Suosittelen lämpimästi käyttämään kelmua pakkauksen muovimyssyn sijaan. Myssyn kuminauha ei usein ole tarpeeksi tiukka pitämään värimassaa paikallaan. Lyhyisiin hiuksiin se voi toisinaan toimia, mutta jos pituutta on enemmän, suosittelen käyttämään kelmua. Kelmun saa käärittyä tiukasti hiusrajoilta ja latvalle jää reilusti tilaa pään päällä. Huomioithan, että peität hiusrajat huolellisesti! Kelmun päälle kannattaa kääriä vielä pyyhe tai vaikkapa vanha pipo. Vie pyyhe tai pipo reilusti kelmun reunan yli. Tällöin se nappaa kaiken mahdollisen valuman.


No mitenkäs se aika? Kasvivärin täytyy olla hiuksissa vähintään ikuisuus... Tähänkin on kikka olemassa! Kun olet käärinyt kelmun hiuksiisi, kostuta pyyhe niin kuumalla vedellä, kuin kätesi vain kestävät käsitellä. Puristele liika vesi pois ja kääri tämä kostea pyyhe kelmun päälle turbaaniksi. Asettele päälle vielä se pipo tai toinen, kuiva pyyhe. Kun paketti jäähtyy, kuumenna pyyhe uudelleen. Näin toimien se yhden tunnin vaikutusaika riittää, sillä lämpö tehostaa vaikutusta. Sinun ei siis tarvitse pitää väriä päässäsi kolmea tuntia!


Jos sinulla on käytössäsi sauna, voit buustata väriä sen avulla. Paketoi väri hyvin (kelmu + pipo / pyyhe) ja mene mietoon löylyyn 10-15 minuutiksi. Sen jälkeen voit antaa värin vaikuttaa huoneenlämmössä vielä 45 minuuttia. Sitten huuhdellaan.


Näillä kolmella asialla värjäyksestä saadaan siistimpää, nopeampaa ja helpompaa kotioloissa. Kaiken olen testannut itse toimivaksi moneen kertaan!